Tekan butang like tau :)

22 Apr 2013

Photography Tips: Komposisi dan fotografi


Subjek utama perlu ditonjolkan bagi melahirkan hasil fotografi yang mengasyikkan. Foto oleh DCJ Photography

KOMPOSISI dalam fotografi adalah bagaimana cara anda menyusun subjek dalam satu hasil kerja seni fotografi bagi melahirkan karya yang mengasyikkan dan menjadikan gambar yang dihasilkan kelihatan 'hidup'.

Sebenarnya dalam fotografi tiada undang-undang yang tepat mengenai komposisi namun terdapat beberapa garis panduan yang boleh diikuti bagi meningkatkan kesan gambar sekali gus mencantikkan lagi hasil seni fotografi anda.

Antaranya rule of thirds iaitu pembahagian sesuatu gambar kepada sembilan bahagian apabila anda meletakkan elemen penting di satu kedudukan utama pada garisan atau di mana ia bersilang.

Panduan lain adalah pembingkaian gambar atau framing apabila anda memberikan keutamaan kepada subjek yang hendak dirakamkan menjadi fokus penting dalam hasil kerja fotografi anda.

Tidak kira bagaimana keadaan anda merakamkan gambar, subjek utama perlu diketengahkan supaya menjadi tumpuan mata setiap orang yang menatap hasil kerja anda.

Memangkas atau memotong gambar yang popular dengan perkataan cropping juga menjadi keutamaan mencantikkan gambar.

Ini kerana dalam keadaan kelam-kabut atau anda tidak sempat melakukan komposisi dengan baik tetapi anda boleh melakukan cropping pada gambar ketika membuat penyuntingan dengan menggunakan pelbagai perisian terkini.

Selain itu, kebijaksanaan memilih warna juga boleh menimbulkan mood gambar yang baik ketika melakukan komposisi sebelum anda klik kamera.

Source: Megabait@Utusan


No comments:

Mungkin korang suka cerita dayat yang ni?